A fantasztikusan sikerült magyar bajnokságon futott 12.84-es országos csúcsa, az U23-as Európa-bajnoki bronzérme és a Gyulai István Memoriál után Tóth Anna úgy érzi, hogy a fárasztó időszak után már készen áll a következő nagy versenyére, az Universiadéra.

- Lassan egy hete vagyok itthon az intenzív versenyidőszak után és kezdek újra feltöltődni, ami az edzéseken is látszik - kezdte többszörös országos csúcstartónk. - Jobban érzem magam testileg és lelkileg is, jól esett kicsit fellélegezni és kilepni a stresszes napokból. Az utolsó futásomnál Székesfehérváron már éreztem, hogy elfáradtam és túlléptem a határaimon, viszont most már újra teljes erővel készülök az Universiadéra. Most fogok először Ázsiába utazni, voltam már Afrikában és Dél-Amerikában is, de Kína teljesen más lesz. Izgatottan várom, hogy megismerhessem a helyi kultúrát és Chengdu városát. A versenyre rátérve ezúttal is három kört rendeznek 100 gáton, hasonlóan a többi világversenyhez, annyi különbséggel, hogy a döntő és a középdöntő lesz ezúttal egy napon. Más lesz így a ritmus, mint a megszokott és az időeltolódás is meg fogja nehezíteni a feladatom, de ahogy egyre közeledek újra a száz százalékos forma felé remélem, hogy futhatok hármat, ami azt jelenti, hogy döntőbe jutok. Viszont azzal is számolni kell, hogy egy Universiadén sokkal nagyobb a mezőny a tágabb korosztály miatt, mint egy U23-as Eb. Még nem tudom milyen ellenfeleim lesznek és milyen mezőny áll majd össze, de a fő célom az, hogy 13 mp-en belül tudjak újra futni és a minél jobb helyezés elérése, mert ez sokat számíthat 2024-re.

A DVTK másik indulója Bacsa Fanni lesz, aki nem jelenlegi, hanem korábbi fő számában, távolugrásban állhat majd rajthoz. Atlétánk számára szintén nem lesz újdonság a távoli világverseny, ahol 616 cm-es egyéni csúcsának megdöntésére is képes lehet.  

- Egész szezon alatt a gátfutásra készültem, csak pár versenyen indultam az idén távolugrásban, viszont amikor biztossá vált, hogy ebben a számban indulhatok Kínában akkor feküdtünk rá igazán - folytatta Ifjúsági Olimpiai indulónk. - A kevesebb felkészülés miatt úgy érzem, hogy a technikám még kicsit hiányos, nem olyan mint pár évvel ezelőtt, amikor ez is a fő számom volt, viszont napról-napra jobb. Más a gátfutás és más a távolugrás, de a kettőben közös a sebesség. A deszka fogás az, ami nem teljesen száz százalékos még, de ebben is folyamatosan javulok. Régen voltam világversenyen, ezért is nagyon örülök, hogy újra válogatott mezben versenyezhetek majd egy olyan számban, ami szintén közel áll a szívemhez. Azért is várom az Universiadet, mert nagyon szeretek más országok kultúrájával megismerkedni, a magyar csapat továbbá egy nagyon összetartó közeg, velük még jobb élmény lesz, illetve remélhetőleg sok néző előtt ugorhatok majd. Ami az eredményt illeti abból bármi kisülhet, voltak idén jó sorozataim és ugrásaim, tudtam 6 méter fölött is ugrani szinte edzés nélkül. Helyezéstől függetlenül annak örülnék a legjobban, ha sikerülne egy jó sorozatot ugranom a selejtezőben érvényes ugrásokkal és ki tudnám magamból hozni a maximumot. A 6 méter fölötti eredmény bennem van és képes lehetek megdönteni az évekkel ezelőtti egyéni csúcsomat is akár.

Tigyi József tanítványai július 28-án indultak el Kínába, ahol már augusztus első napjaiban pályára lépnek.

Az Universiade eseményei IDE kattintva követhetőek előben.

Universiade - Chengdu*

Női távolugrás - Bacsa Fanni

selejtező: augusztus 1. 3:40

döntő: augusztus 2. 12:05

Női 100 méteres gátfutás - Tóth Anna

előfutamok: augusztus 3. 3:30

elődöntők: augusztus 4. 12:05

döntő: augusztus 4. 14:25

*(magyar idő szerint)